Ervaringsdeskundigen, handvatten en goede gesprekken: die vind je in de podcasts en webinars die ik over verschillende leerproblemen maakte. Ik deel ze hieronder met je.
Geplande webinars vind je in de agenda.
Op de hoogte blijven van nieuwe webinars en podcasts? Ik geef je met plezier een seintje via mijn nieuwsbrief.
Webinars ‘executieve functies’
Waarom lukt het een kind niet om aan een taak te beginnen? Waarom wordt het boos als….? En waarom blijft het telkens weer diezelfde fout te maken? Dat soort gedrag kan een signaal zijn dat de executieve functies van een kind (nog) niet voldoende ontwikkeld zijn.
Executieve functies zijn de processen in je hoofd die je denken en je gedrag aansturen. Ze helpen ons bijvoorbeeld bij het maken van planningen, bij zelfdiscipline of bij tot tien tellen als we boos worden. Loopt de ontwikkeling van de executieve functies vast, dan merk je dat in het leergedrag en de leerhouding van kinderen. In drie webinars licht ik verschillende aspecten van executieve functies toe en deel ik mijn kennis, ervaring en tips.
Onderstaande webinars over executieve functies zijn nu on demand te bekijken. Hier lees je er meer over.
Executieve functies; een andere kijk op gedrag:
Dit webinar is voor iedereen die meer wil weten over wat executieve functies zijn en hoe deze functies zich ontwikkelen.
Naast een algemene uitleg, wordt een aantal van deze vaardigheden uitgelicht, zoals plannen, organiseren, zelfcontrole, flexibiliteit en werkgeheugen. Ook deel ik een aantal praktische tips en tools om de ontwikkeling van executieve functies te stimuleren. Een ideaal webinar voor wie het onderwerp executieve functies verder wil onderzoeken.
Dit webinar is nu on demand te bekijken.
Executieve functies in het onderwijs:
In dit webinar voor professionals vertel ik hoe je met kinderen en jongeren aan de slag kunt met het verder ontwikkelen van executieve vaardigheden.
Hoe kun je in de schoolorganisatie de ontwikkeling van executieve functies op de kaart zetten? Hoe kun je als leerkracht met je groep aan de slag met deze functies? En hoe begeleid je individuele kinderen bij de ontwikkeling van deze functies? Hoe toets je eigenlijk het executief functioneren van een kind? En wat heeft leren leren te maken met deze functies?
In dit webinar krijg je hier antwoorden op. Naast wat theorie, deel ik graag mijn ervaringen als leerkracht, coördinator en remedial teacher met jou. Zo kun jij hier zelf enthousiast mee aan de slag op jouw school, in de klas of in de praktijk.
Dit webinar is nu on demand te bekijken.
Executieve functies bij kinderen met autisme;
Kinderen met autisme ervaren vaak dat het schakelen van de ene activiteit naar de andere lastig is. Ze kunnen moeite hebben om flexibel om te gaan met onverwachte en onvoorspelbare situaties. Flexibiliteit is een voorbeeld van een executieve functie.
In dit webinar speciaal voor ouders geef ik kort wat theorie over deze functies en vertel ik hoe informatieverwerking verloopt. Ik ga in op de problemen waar een kind met autisme en de omgeving tegenaan loopt wanneer deze functies (nog) niet goed ontwikkeld zijn. Welk gedrag zie je en wat betekent dat gedrag? Wat kun je doen om de ontwikkeling van je kind te stimuleren en hoe ga je als ouder of andere betrokkene om met dit ‘tekort’?
Ik begeleid regelmatig kinderen met autisme bij het verder ontwikkelen van de executieve functies. Daarnaast ben ik moeder van een zoon met autisme en ervaar ik zelf wat het betekent als je kind bijvoorbeeld moeite heeft met het reguleren van emoties. Ik ben soms zoekend en heb intussen ook antwoorden gevonden. Mijn professionele en persoonlijke ervaringen deel ik graag met je.
Dit webinar is nu on demand te bekijken.
Webinar ‘de gevolgen van een leerstoornis zoals dyslexie en dyscalculie’
Je bent niet de enige en het kan echt goedkomen. Als er één les is die te leren valt uit dit webinar met 3 ervaringsdeskundigen dan is het misschien wel die.
In dit webinar, dat ik samen met Mijn Superkracht heb gegeven, vertellen de drie ervaringsdeskundigen openhartig over hun ervaringen met dyslexie en dyscalculie. Spoiler: dat gaat dus veel verder dan alléén wat moeite met leren. Zo vertelt M. over de jarenlange schaamte en het verbloemen van zijn ernstige lees- en schrijfproblemen. En wat betekent het als je je droom niet kunt waarmaken, omdat je dyslexie hebt? Wat doet het met je als de leerkracht je dwars noemt, terwijl je rekenangst hebt? Je hoort en ziet het in dit webinar.
Wil je weten wanneer dit webinar gepland is bekijk dan de agenda. Daar kun je je ook aanmelden.
Podcast ‘uitstelgedrag en andere uitdagingen in de studie’
Moeite met plannen, uitstelgedrag, snel afgeleid zijn of jezelf maar niet gemotiveerd krijgen: het is zomaar een greep uit de problemen die ik in mijn praktijk voorbij zie komen.
Maar het zijn niet alleen ‘mijn’ leerlingen die hiermee worstelen, ook studenten kunnen er tijdens de studie achter komen dat het leren niet bepaald vanzelf gaat. In deze bijzondere podcast interviewt Sanne Krukkert, een honors student aan de Hogeschool Saxion, mij over dit onderwerp. Door praktische tips te geven om uitstelgedrag te tackelen en inzicht te geven in hoe je effectief kunt studeren, hopen we leerlingen én studenten een duwtje in de rug te geven naar meer leer- en studeerplezier.
Hier kun je je aanmelden om de podcast terug te luisteren.